Seværdigheder i Tiergarten

Sony Center

Potsdamer Platz ligger i Tiergarten, som er en del af bydelen Mitte.  Det er her man finder de helt store arkitektoniske oplevelser og en af dem er Sony Center. Helmut Jahn har tegnet det store imponerede tag på Forum. Materialerne er glas, stål og lærred, som både skærmer for solen, men også fungerer som lærreder for lyskunsterne Yann Kersalés fortolkning af solnedgange. Forum er en blanding af beboelse, kontorer, butikker og spisesteder. Byggeriet stod færdig i 2000 og den fredede Kaisersaal fra Hotel Esplanade er inkorporeret i centret.

Panoramapunkt Potsdamer Platz

På toppen af Kolhoff-Tower i Quartier Daimler finder man et udsigtstårn i 100 meters højde. Tårnet ligger på Potsdamer Platz i bydelen Tiergarten som er en del af Mitte. Europas hurtigste elevator fører en til toppen med 8,5 m i sekundet og det er vanskeligt at undgå at få propper i ørerne. Turen tager cirka 20 sekunder og mellemgulvet synker med garanti ned i maven. På toppen har man udsigt over Potsdamer Platz og fotoplancher på de fire verdenshjørner illustrerer hvilke bygninger man ser fra de forskellige vinkler.

Siegessäule

I den store rundkørsel i Tiergarten i bydelen Mitte står Siegessäule. Sejrsøjlen med den gyldne sejsgudinde med laurbærkransen. I daglig tale kaldes statuen ”Guld-Else” og den vejer 35 tons. Der findes en udsigtsplatform 285 trappetrin over jorden, hvorpå man kan nyde udsigten over Tiergarten. Sejrssøjlen er et mindesmærke for krigen mellem Danmark, Preussen og Østrig i 1864, hvor Danmark måtte afgive Slesvig, Holsten og Lauenburg efter Slaget ved Dybbøl 18. april.

Søjlen er opført i 1873 og de gyldne kanoner på søjlens nederste tromle er trofæer fra Dybbøl. Søjlen blev selvfølgelig beskadiget under 2. Verdens Krig og til trods for genopbygningen, kan skudhuller stadig ses i soklen. På stueplanet forefindes en udstilling om nationalmonumenter i Europa og en sommeråben butik med souvenirs.

Hauptbahnhof

Den nye hovedbanegård er en af berlinernes stolthed og den ligger centralt i Tiergarten i bydelen Mitte. Hovedbanegården stod klar til indvielse i 2006 og er for berlinerne et symbolsk vendepunkt på mange år med finansielle kriser og lavvande økonomisk set. Den store glaskatedral af en banegård har forbindelse til alle europæiske hovedstæder og kan blandt andet tilbyde en 46 timers togtur til Istanbul eller 23 timer til Moskva.

Der er rig mulighed for at proviantere til alle rejser, da banegården rummer mere end 80 forretninger. Der forefinder cafeer, barer asiatisk fastfood, sushi, döner og de sædvanlige kæder som McDonald’s, Starbucks og Pizza Hut.

Hovedbanegården råder også over et 15000 m2 butiksområde med mainstream butikker inden for blandt andet tøj. Kæder som Esprit og Vero Moda findes her.  Ydermere forefindes er et apotek og turistinformation. Butikkerne har åbent alle dage 8-22, så hauptbahnhof er et sted med evig liv og summen.

Reichstag

Reichstag ligger i Tiergarten i bydelen Mitte og huser det tyske parlament. Efter genforeningen skulle bygningen renoveres, så funktionaliteten var i top. Arkitekten Sir Norman Foster fik tildelt opgaven og han gik radikalt til værks. Det siges, at han ønskede gennemsigtelig i politikernes arbejdet, og derfor konstruerede han finessen med glasgulvet på taget, hvor folket kan beskue politikernes arbejde.

Den mest kendte kendetegn ved Reichstag er glaskuplen på taget, som er åben for offentligheden. Herfra kan man se langt ud over Berlin. Indvendigt er udsmykningen lagt i hændernes på nogle af efterkrigstidens største kunstnere og blandt danske Per Arnoldi har stået for farvesætningen.

Her kan I søge om guidede ture eller besøg i glaskuplen.

Denkmal Für die Ermordeten Juden Europas

Holocaust-Mahnmal ligger i den vestlige del af Tiergarten i bydelen Mitte. Mindesmærket for myrdede europæiske jøder under 2. Verdens Krig åbnede i 2005 og er tegnet af Peter Eisenman. De 2711 høje, rektangulære mørkegrå cement blokke strækker sig i en uendelighed over 19000 m2 i et område af byen, hvor kvadratmeterpriserne er skyhøje.

Mindesmærket har været meget omdiskuteret og mange mener det er smagløst at cafeer og souvenirbutikker grænser op til mindemærket. Men ikke desto mindre så rejser mindesmærkes en vis symbolik og fortolkninger. Hvor er vejen ud? Hvad venter om det næste hjørne?

Under mindesmærket ligger et informationscenter, som belyser nogle af de mange skæbner som led under 2. Verdens Krig. Der findes et navnerum, hvor navnene på de myrdede jøder læses op og man estimerer, at det vil tage 6 år, 7 måneder og 27 dage at læse listen over alle jødiske ofre for nazisternes udryddelser højt.