Prenzlauer Berg - danskernes yndling

Oprindeligt er Prenzlauer Berg et arbejderkvarter, som under DDR blev brugt af den uddannede del af befolkningen og bohemerne. Med murens fald og den frie vandring mod vest rykkede talrige kunstnere og studerende ind i de tomme og billige lejligheder, som bydelen rummer.  Prenzlauer Berg er et sted, man slår rødder, da de, der var unge i 1990’erne, stadig bor der. De har nu stiftet familie og kvarteret summer af børn og afslappet livsstil. Prenzlauer Berg hører egentlig til under bydelen Pankow.

Farver og ro

Prenzlauer Berg er det mest stilbevidste kvarter i Berlin. Den er afslappet, rolig og tilbagelænet. Gadebilledet er sjovt og anderledes med sine farvestrålende butikker, aktivist caféerne og de mange selvgjorte konstruktioner i form af bænke og beplantning præger stemningen.

Populariteten truer

Prenzlauer Berg er yderst populær blandt turisterne og den store popularitet truer til tider lokalbefolkningen. Mange ejendomme er opkøbt af udlændige og omdannet til ferielejligheder. Bydelen rummer cirka 140.000 mennesker, hvor af omkring 12% er udlændinge.

Da muren faldt var denne andel på 1,6%, så stigningen er markant. Det er primært amerikanere, briter, danskere, franskmænd, italienere og spaniere, som har investeret i boliger i bydelen. Det påvirker prisniveauet i kvarteret og mange lokale tvinges væk af de stigende huslejepriser.

Loppernes Mekka

Et vartegn for området er det tidligere vandtårn, der er kendt som "Dicker Hermann" - Tykke Herman. Af andre tilløbsstykker bør nævnes kvarterets loppemarked, som finder sted søndag morgen i Mauerpark. Siden muren faldt har Berlin været i en rivende udvikling med hensyn til renovering og bygningsopførelse.

I Prenzlauer Berg har man fredet et stykke af muren. Området ligger ved Bernauer Strasse og viser et indblik i en historisk tid med muren og ingenmandsland.