Spandau - jødisk oprindelse

Historisk set er Spandau udpræget jødisk. Op igennem 1920’erne og 1930’erne lå hele syv synagoger og utallige hebraiske boghandlere side om side med natklubber, bordeller og opiumshuller. I nutidens Spandau er der ganske få tilbageværende rester af den jødiske kultur. Synagogen på Oranienburger Strasse med sin guldbelagte kuppel er et synlig historiske bevis på historien i Spandau.

Gadebilledet ændres

I dag ligger gallerierne side om side sammen med barer, restauranter og delikatesseforretninger og unge kvinder præger gadebilledet med sine dyre indkøbsposer.  Spandau hører egentlig til Mitte, men bydelen skiller sig ud ved sine små gader. 

Flagermus og dampskib

Spandau er ikke et must på dit første besøg til Berlin, men bydelen byder dog på seværdigheder og unikke oplevelser. Du kan blandt andet besøge Citadellet og se flagermusene. Der er mulighed for at fuldende det hyggelige tyske lilleby miljø med snævre gader og gamle bygninger med en udflugt med dampskib gennem Wannsee.

Flyentusiasters paradis

Er du entusiast med henblik på flyvemaskiner byder bydelen på et enormt militært flymuseum. Museet ligger på den engelsk lufthavn, Gatow og rummer alt hvad hjertet kan begære for flyentusiaster.  Spandau er også hjemsted for Zeppelinerfabrikken fra 1915, hvor de 252 meter lange samlehaller dominerede landskabet. Fabrikken lukkede i 1922.  Gasværket kan endnu ses i Staaken og hallerne blev for eftertiden brugt til at producere film.

Zeppelinerfabrikkens eftermægle

Selve lufthavnen blev i slutningen af 1920’erne benyttet som uddannelsesområde for Lufthansas piloter. Lufthavnen blev bombet i forbindelse med 2. Verdenskrig og efterfølgende plyndret af russerne. I dag findes lufthavnen ikke længere.

Nazi fængsel på bunden af Nordsøen

Spandau har slettet mange af historiens tegn og et af den mest berømte er specialfængslet. Fængslet rummede en del nazikriminelle og den mest omtalte af dem var Rudolf Hess, som russerne nægtede at benåde. Hess sad som eneste fange i fængslet frem til sin død i 1987. Herefter blev fængslet revet ned, byggematerialerne knust og smidt i Nordøsen. I dag er området en parkerings plads.

Er du mere til industri end fly og historiske lufthavne og fængsler, som ikke eksisterer i nutiden, så besøg Siemensstadt i den østlige del af Spandau.