Marzahn-Hellersdorf - beton på beton

Marzahn-Hellersdorf var engang en yndig mindre landsby, men behovet for boliger var stort i DDR, så betonboligblokke er skudt op alle vegne. Det er yderst sjældent at turister besøger Marzahn-Hellersdorf, men er man interesseret i bydelens historie kan man med fordel besøge det lille museum Bezirksmuseum Marzahn-Hellersdorf. Museet ligger i den gamle landsbyskole fra 1912 - omgivet af betonsiloerne og en gammel stubvindmølle.

Marzahn-Hellersdorf er Berlins østligste del og mange af indbyggerne er fra Rusland, Vietnam og det tidligere Jugoslavien. Her bor cirka 250.000 indbyggere og det siger meget om områdets størrelse, når statistikker viser, at 10 % af boligerne står tomme.

Langt fra smukt

Smukt er ikke et synonym man forbinder med Marzahn-Hellersdorf men i DDR tiden var boligerne meget populære, da de var i skærende kontrast til de nedslidte og umoderne alternative i Berlins centrum. Efter murens fald forsvandt det attraktive ved området, og dem, som har råd til det, er fraflyttet området.

Tysk minoritet

Beton på beton og uden sammenligning med andre steder i Vesteuropa består Marzahn-Hellersdorf af seks og ti etagers boligblokke og de billige boligblokke har givet anledning til sociale skævheder. Stedet har naturligvis tiltrukket mange indvandrer og tyske minoriteter.

Betragt miljøet på afstand

Det er hårdt miljø og vodkaflaskerne klirer i weekender, så det er afgjort ikke et sted, man som turist bør tilbringe sin tid i Berlin. Du kan få et glimt af byen ved at tage S-bahn toget mod Arensfelde. Ved endestationen er der række på række af betonbygninger. Selvom en del er under renovering og andre allerede er revet ned.

Få lyspunkter

Marzahn-Hellersdorf har dog få seværdigheder, hvoraf Erholungspark Marzahn med haveanlæg fra hele verden fx Kina, Japan og Bali. Udemærket mål for en lille udflugt. Haverne er ganske populære og en fin destination for en kort tur til bydelen. Inden du igen forlader bydelen, så gør byder Håndværks- og frisørmuseet på alle mulige redskaber, der har med frisørhåndværket at gøre. Museet har ydermere en kopi af Herrn Habys frisørsalon. Han var hoffrisør for kejseren og den meste berømte frisør i Berlin.