Kreuzberg - aktivisternes fæstning

Lyden af arabisk musik fra nedrullede bilruder, duftens af friskbagt tyrkisk brød og revolutionens fængslende graffiti på muren bryder bydelen, som også byder på Berlins bedste fastfood og væsentlige museer.

Kreuzberg = Nørrebro

Kreuzberg til svarer Københavns Nørrebro og der bor cirka 150.000 borgere. I kølvandet af en større kommunereform fik Kreuzberg i 1920’erne sit navn. Inspirationen til bydelens navn skal findes i arkitekten Schinkels sejrstatue, som står i Viktoria Park med sit kors øverst.

Bydelen har i 1970’erne været præget af husbesættelser og fremstod kedeligt og dødt. Befolkningen i Kreuzberg måtte sande, at de kulturelle centrummer flyttede til Mitte og Prenzlauer. I dag ser tingene anderledes ud. BZ’erne har en mere fredelig fremtoning, tyrkere sætter deres personlige præg på bydelen og flere koncertsteder er åbnet.

Nyt fokus

Kreuzberg er i dag præget af grønne områder, tjekkede shopping muligheder, boheme cafeer, markeder med orientalske sanseoplevelser og økologiske fødevarer. Bydelen emmer af gallerier, klubber, strandbarer, caféhaver og dette trækker besøgende til. Etableringen af det arkitektoniske mesterværk, Jüdisches Museum, har gavnet besøgstallene på Kreuzbergs øvrige museer. Bydelen er overbevisende i sin fremtræden og klart et besøg værd i forbindelse med grupperejser til Berlin.

”Kreuzberg 36”

Kreuzberg er ganske stort og udgør den sydlige del af Berlins centrale kvarterer. Skal Kreuzberg opleves fra sin stærkeste side, skal Oranienstrasse besøges. Denne gade er livsnerven til bydelen, hvor de lokale stadig bruger de tidligere postnummer. Besøgende vil opleve folk, som hænger ud på gaden med T-shirt påtrykt ”Kreuzberg 36”.

Pragtfuld mix af orientalt og punk

Gaden er en skønt blanding af orientalsk islæt og punk kultur. Butikkerne afspejler dette i deres skift mellem smart skomode og orientalsk kitsch. Grønthandlere, delikatesse- og små specialbutikker erstatter supermarkederne. I mellem disse finder man boghandlere og politiske forretninger.

Udover selve kvarteret, Kreuzberg bør man også opleve Anhalter Bahnhof, Check Point Charlie, Det Tekniske Museum, Martin-Gropius Bau Museum og Museum der dinge.