Tiergarten - en by i sig selv

Tidligere var Tiergarten en selvstændig bydel og navnet på den store park i midten af Berlin. Nu er Tiergarten en del af den administrative bydel Mitte, hvor de internationale virksomheder har slået sig fast og præger gadebilledet sammen med skyskrabere og moderne arkitektur. Tiergarten er Berlins navle og det er her, alle veje mødes i rundkørslen med Siegessäule i centrum. Rundkørslen kaldes også Grosser Stern, den store stjerne og den er nærmest umulig at undgå, hvis du færdes i Berlin med bil.

Hyde Park og Central Park

London har Hyde Park, New York har Central Park, Paris har Tullerierne og for Berlins vedkommende repræsenterer Tiergarten samme status. Den enorme Tiergarten blev designet i 1830’erne og blev anvendt til jagtområde ligesom Frederikberg Have.

I dag kan du opleve høje træer og åbne plæner, hundeluftere, solbadere, joggere, betjente på hesteryg samt et utal af stier, slyngede vandveje og brede alléer. Parken er så stor, at den næsten er en by i sig selv. Men den er i udbredt grad en del af Berlin, bare grønnere.

Samlingspunkt for politisk liv

I Tiergarten ligger en stor del af Berlins politiske liv.  Reichstag blev i 1894 anlagt i det nordøstlige hjørne af Tiergarten. Mod nord ligger præsidentslottet, Bellevue, hvor den tyske præsident bor. Mod syd i Tiergarten ligger ambassaderne som perler på en snor, inden parken mod vest grænser op til Charlottenburg og Berlin Zoo.

Gaden som rummer alt

Gennemskærende parken ligger Strasse des 17. Juni med udsigt til både Brandenburger Tor og Siegessäule. Med sine otte vejbaner danner gaden centrum for talrige begivenheder, der tiltrækker tæt på en million mennesker, her både deltagere og tilskuere. Berlin Marathon, Love Parade, politiske taler, gigantiske koncerter, sportsbegivenheder og nytårsaften.

Skudt op af jorden

Endeligt finder du, i det sydøstlige hjørne, Potsdamer Platz med sine moderne skyskrabere og iøjnefaldende arkitektur, som i 1990'erne var verdens største byggeplads. Hele området, som før murens fald var øde og lidt forblæst med udsigt til muren og vagttårne, er bogstavligt skudt op ad jorden på mindre end 10 år.