Friedrichshain - socialistisk arkitektur

Den caffe latte drikkende nabo er Mitte, men modsætningen er tydelig, når man træder ind i bydelen Friedrichshain. Her er kaffen sort ligesom arbejdet. Det lokale bageri serverer æggemadder og kaffe for bygningsarbejdernes i pauserne. Fabrikkerne i det tidligere arbejderkvarter har drejet nøglen om. Bydelen er vanskelig at blive klog på.

Genforeningens tabere

Genforeningen var hårdtslående for Friedrichshain, da levebrødet for størstedelen af bydelens indbyggere forsvandt, da DDR fabrikkerne lukkede. Op gennem 1990’erne kæmpede Friedrichshain med husbesættelser og politisk mobilisering mod nynazisterne. Kvarteret var præget af gadekampe med politiet.

Natteliv til den lyse morgen

I dag står de fleste fabriksbygninger står tomme, hvis de ikke er omdannet til lejligheder, som lokalbefolkningen ikke har råd til, eller natklubber. Nattelivet er et voldsomt trækplaster for berlinere og turister, som erklærer festtilstand til de lyse morgener.

Kontrasterne mellem cocktail og kaffe

I kølvandet af nattelivets hippe klubber og gå-ud-steder blomstrer også små charmerende spisesteder og restauranter op. Hjemmedesignet mode og genbrud fund er dominerende i de små skæve butikker, som pryder området.

Så mens cocktaildrikkende nattelivsgæster går i pendulfart mellem den forskellig barer og restauranter, står de lokale indbyggere langs bydelens glatte og anonyme husfacader med 1 euro jobs i dagslysets angstfyldte tyske virkelighed. Friedrichshain er unægtelig den bydel, hvor sporene efter DDR ses tydeligst.